İşkur'a başvuran kaynakçı iş buldu, doktor açıkta kaldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Kasım 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İş ve İşçi Bulma Kurumu'na başvuran kaportacı, kaynakçı ve overlokçular kısa sürede iş bulurken, avukat, doktor ve diş hekimleri açıkta kaldı.

Türkiye İş Kurumu Konya İl Müdürlüğü'ne başvuran 7 avukat, 2 doktor ve 2 diş hekimi, aradan geçen zamana rağmen herhangi bir işe yerleştirilemedi. İş bulmak amacıyla Türkiye İş Kurumu'na umut bağlayanların sayısı yılda 1 milyona ulaştı. İşverenlerin, 2007'nin ilk dokuz ayında kurumdan talep ettiği işçi sayısı ise 161 bin 592'de kaldı. İşverenlerin daha çok niteliksiz işçi talep ettiği belirlenirken, işverenlerin en az talep ettiği meslek grubunun üst düzey yöneticiler olduğu kaydedildi. İşverenler tarafından aranan meslek grupları şöyle sıralanıyor: Nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar, yardımcı profesyonel meslek mensubu, sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar, tesis ve makine operatörleri ve montajcıları, hizmet ve satış elemanları, büro ve müşteri hizmetlerinde çalışan elemanlar.

2007'nin ilk dokuz ayında 33 bin 807 lisans, bin 186 yüksek lisans, 90 doktora mezunu olmak üzere toplam 35 bin 83 kişi İşkur'a başvuruda bulundu. Başvuruda bulunan üniversite mezunlarının yalnızca 3 bin 646'sı işe yerleştirildi. İşverenlerin talebi doğrultusunda marangozları, kaportacıları ve kaynakçıları iş sahibi yapan İşkur Konya İl Müdürlüğü, doktor ve avukatları işe yerleştiremedi. İş başvurusunda bulunan üniversite mezunları arasında en çok işletme ve iktisat mezunları yer alıyor.

Kuruma iş başvurusunda bulunan kişilerin büyük çoğunluğunun profesyonel meslek mensupları olduğunu söyleyen İşkur Genel Müdürü Namık Ata, işverenlerin daha çok nitelik gerektirmeyen işlerde çalışan elemanları talep ettiğini belirtiyor. İşverenlerin üretime yönelik işçiler ve teknik elemanlar talep ettiğini anlatan İşkur Konya İl Müdürü Ali Göktürk de Konya'nın tarım şehri olması sebebiyle tarım makinelerinden anlayan işçilere talebin çoğunlukta olduğunu söylüyor. Kurumun bulduğu işi beğenmeyenlerin sayısının oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Göktürk, iş teklifinin üçüncü kez de kabul edilmemesi durumunda başvuru kaydını sildiklerini ifade ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber